Franekr, w sensie modelowy i silnikowym miałem na myśli. Masz VP w OI, a to już "klasyk" pewien :wink:
jeśli masz vp, może masz pd, jeśli nie znasz oznaczenia silnika :P
Witam, jest to mój pierwszy post na forum. Aktaulnie posiadam octavię 1.4TSI z 2013 roku, wcześniej jeździłem astrą IV 1.4,T Sport nie długo bo 3 lata i przejechałem "kawał drogi" bo 22 tyś. km. bez żadnych problemów.
Octavią zrobiłem nieco ponad 14 tyś. km i jest problem, mianowicie przy tzw. pierwszym uruchomieniu auta rano słuchać dziwny dźwięk (ok. 2 sekund) , tak jakby rozrusznik przeciągał pracę lub nie „odbijał”. tooo Pożniej już problem nie występuje. Auto ma system start/stop. Miał ktoś podobny problem? Auto jest na gwarancji więc wybieram się do ASO. Dzięki za odpowiedzi.
Dzięki za odpowiedź, ale uważam, że to nie jest normalne. :? Dlaczego tylko to słychać przy pierwszym rozruchu., i czy nie jest to pierwsza oznaka, że coś padnie po gwarancji. :wink: A po drugie to nowy samochód za nie małe pieniądze i odpala jak stary rzęch. :szeroki_usmiech Porażka. W wolnej chwili podjadę do ASO ciekawe co powiedzą.
Naprawdę szukacie dziury w całym, a dzwięk jak jest od nowości taki to taki widocznie musi być. Trzeba było kupić diesla to oprócz klekotu nic nie słychać.
Dzięki. Po Waszych odpowiedziach widzę, że tak jest we wszystkich benzynowych wersjach silnikowych. Będę musiał się do tego przyzwyczaić . ,, chociaż spotykam się z tym pierwszy raz
Też na to zwrócilem uwagę i nie wydawało mi się to normalne. Ale ostatnio albo się przyzwyczaiłem albo auto się dotarło i tego nie słychać albo jest częściej jeżdżone i w garażu nie stoi dłużej niż 12-14h i to ma znaczenie.
Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04 Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07
Witam, jest to mój pierwszy post na forum. Aktaulnie posiadam octavię 1.4TSI z 2013 roku, wcześniej jeździłem astrą IV 1.4,T Sport nie długo bo 3 lata i przejechałem "kawał drogi" bo 22 tyś. km. bez żadnych problemów.
Octavią zrobiłem nieco ponad 14 tyś. km i jest problem, mianowicie przy tzw. pierwszym uruchomieniu auta rano słuchać dziwny dźwięk (ok. 2 sekund) , tak jakby rozrusznik przeciągał pracę lub nie „odbijał”. tooo Pożniej już problem nie występuje. Auto ma system start/stop. Miał ktoś podobny problem? Auto jest na gwarancji więc wybieram się do ASO. Dzięki za odpowiedzi.
Ja mam taki sam dzwiek przy starym 1.8 tsi, ale zauwazylem, ze ma to zwiazek z temp otoczenia i stanem naladowania aku, bo nie zawsze sie to pojawia.
Byłem z czymś takim w ASO jakiś czas temu. Takie same objawy (przy pierwszym uruchomieniu taki metaliczny odgłos i przez chwilę wyższe obroty). Odpowiedź w ASO, tak ma być - to tzw. zalewanie silnika benzyną w celu dogrzania katalizatora żeby samochód szybciej osiągnął właściwą temperaturę pracy i spełniał normy emisyjne EURO5/6 - coś takiego mniej więcej. Ten proces zależy od temperatury otoczenia (nie pamiętam dokładnie) i resetuje się zdaje się po kilku (8?) godzinach. Czyli odpalasz rano + temperatura otoczenia w danym zakresie (nie pamiętam wartości) - załącza się ten system. Jeśli w ciągu (zdaje się) 8 godzin nie odpalisz ponowanie auta, to po tym czasie znowu się ten system załączy - stad najcześciej ten efekt jest rano przy pierwszym uruchomieniu. Powiedzieli że tak ma być i już. Gdzieś na forum czytałem o tym i zdaje się że to nie jest tylko w O3, ale ogólnie w grupe VW (i zdaje się O2 TSI też tak ma)
Komentarz